Annonse

Annonse

00:00 - 19. mai 2017

Leker, danser og refser

Installasjonene til William Kentridge er fulle av humor og innfall, og ser verdenshistorien med et kolonialkritisk blikk.

Prosesjon: Et tog av arbeidere, bønder, demonstranter, flyktninger, fanger, troende og syke trer frem på en rekke store skjermer i installasjonen More Sweetly Play the Dance. Utsnitt: William Kentridge, More Sweetly Play the Dance (2015)

Langs veggene i en mørklagt sal går en prosesjon av silhuetter, til lyden av ompamusikk. Arbeidere danser med hakker og spader, andre bærer gjenstander som klokker, telefoner og et badekar, en pasient hinker etter et dryppstativ, og en rullende plattform med passasjerer trekkes av slavelignende figurer. Det hele ligner et tverrsnitt av menneskehetens historie, med lidelse og glede i brokete forening.

Installasjonen More Sweetly Play the Dance (2015) er laget av den sørafrikanske kunstneren William Kentridge, og vises på danske Louisiana. Hans første soloutstilling i Skandinavia har fått navnet Thick Time, og vektlegger de siste femten årene, med alt fra mindre skulpturer til store videoinstallasjoner som gjerne kombinerer tegning, dans, musikk, film, tekst, skulptur og maskiner. Inntrykket er imponerende, men kan også kjennes som et bombardement mot sansene. Du blir bergtatt, men vakler nærmest svimeslått ut etterpå.

 

Bevegelig kull. William Kentridge er født i Johannesburg i 1955, og vokste opp i en hvit, privilegert, jødisk familie under apartheid. Han ble tidlig klar over urettferdigheten i det sørafrikanske samfunnet, siden begge foreldrene arbeidet som menneskerettsadvokater. Selv tok han kunstutdannelse i hjemlandet, studerte teater og pantomime i Paris, og jobbet en lengre periode innen tv-produksjon. Dette er bakgrunnen for blandingen av tegning, performance og installasjon som preger kunstnerskapet hans.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse