Annonse

Annonse

00:00 - 19. mai 2017

Dypt overfladisk

Anklager og verdensproblemer velter ut over festbordet, men evner ikke å ryste publikum.

Dystert: Familien som kunne snakke om alt snakker lite i begynnelsen, men når de begynner å snakke, rakner det meste. Foto: Thor Brødreskift

I et furubekledd rom sitter en familie på ti rundt et middagsbord. I hjørnet står et glitrende, falskt rødt juletre, i bakgrunnen skurrer en julesang. Det er et velkjent scenario: et familieselskap hvor alle anstrenger seg for å ha det trivelig, men hvor stive smil, tomme blikk og en mekanisk og tidvis aggressiv håndtering av bestikket tyder på at den gode stemningen henger i en tynn, tynn tråd.

Familien sier først ikke et ord, men når de omsider begynner å snakke, tar det ikke lang tid før det rakner fullstendig og ubehagelige temaer som krig, rasisme, klimaendringer, utroskap, ulykkelige ekteskap, depresjon og angst velter utover middagsbordet. Når ting blir for ille, tar alltid en av dem ansvar for å utbringe en skål: «klirr, klirr!» – et ritual alle tar del i, og som gjenoppretter en skjør balanse.

 

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse