Annonse
00:00 - 05. mai 2017

Amasonene kommer!

Jo da, protestmusikk kan være både sexy og kul.

Kraft: Les Amazones d’Afrique bruker pan-afrikansk musikk som våpen for kvinnefrigjøring.Foto: Valerie Malot
Annonse

Som kvinnelige rollemodeller skal det godt gjøres å danke ut n’nonmitonene i Vest-Afrika, også kjent som Dahomey-amasonene. Amasonene ble grunnlagt på 1600-tallet som en tropp av jegere og kongelige livvakter, bevæpnet med musketter fra Danmark. De trente intenst og patruljerte grensene til dagens Benin i 200 år. Etter en bitter krig mot Frankrike, ble de oppløst på 1890-tallet, og nå er de en fjern legende – selv om det siste gjenlevende medlemmet døde så sent som i 1979.

I våre dager er den modige og selvsikre afrikanske kvinnen erstattet med tusenvis av mediebilder av lidelse og maktesløshet. Man kan få inntrykk av at den typiske afrikanske kvinnen nå må flykte fra aids, voldtekt og familievold, tvangsekteskap, undervisningsnekt og kidnapping av ekstremister som Boko Haram. En sultende mor uten energi til å amme sitt døende barn; er det virkelig slik vi i Vesten skal se for oss kvinnene i dette massive kontinentet?

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse