00:00 - 28. april 2017

Ulrik Eriksen om kunstfilm

Kunstfilmen må beskyttes mot bransjens konvensjoner, ikke filmkunstnernes pretensjoner, skriver Ulrik Eriksen.

Våren 2006 gikk Jo Strømgren ut i mediene og truet med å legge ned hele teaterkompaniet sitt umiddelbart om han ikke fikk en fast årlig driftsstøtte. «Jeg synes vi fortjener vår egen post på statsbudsjettet og en fast overføring. Derfor setter vi kniven nå litt på strupen overfor departementet», sa koreografen og instruktøren til Aftenposten. Et halvt år senere lå sannelig årlig driftsstøtte på 3,5 mill til Strømgrens tropp inne i Trond Giskes kulturbudsjett. Det var samtidig starten på en helt ny tilskuddsform hos Norsk Kulturråd: en flerårig (opptil fire år) basisfinansiering av frie scenekunstgrupper. Ordningen er på 15 millioner i året.

To av våre internasjonalt mest anerkjente filmskapere innen billedkunsten, Lene Berg og Knut Åsdam, truer ikke med harakiri når de nå igjen forsøker å utfordre støttesystemet til Kulturrådet. Men det er vel så mye som står på spill.

Hver for seg har de sendt inn en grundig og velbegrunnet søknad om basisfinansiering for kunstnerprodusert film over fire år, en ordning som i dag ikke eksisterer. Rett før påske fikk de begge avslag. I begrunnelsen anses tiltaket støtteverdig, men det kan ikke prioriteres innenfor Kulturrådets rammer for støtte av billedkunst.

Annonse