Annonse
00:00 - 07. april 2017

Stormen kommer

Det rasende Englands poeter snakker om en fortapt verden. I store bokstaver.

Urbant mørke: Ifølge Kate Tempest er både Europa, USA og hjembyen London for evig tapt. Foto: Lex Records
Annonse

I gatekjøkkenene langs Sauchiehall Street i Glasgow serveres skottenes mest omtalte nasjonalrett: frityrstekte Mars-sjokolader. Et måltid så maksimalistisk og triumferende anti-sosialt at man rett og slett må prøve (det smaker som et flytende hjerteinfarkt til 65 pence).

Den omdiskuterte sjokoladeretten er ikke bare et symbol på sosialt forfall i de store, europeiske byene, men også et tegn på de økende forskjellene. Maten du spiser som stadig tydeligere skilletegn på hvem du er og hvor du skal. Tomme kalorier for en generasjon uten fremtid. Veien over gaten til øko-bakeriet er lang fra hardplaststolene hos «the shit-in-a-tray merchants», som Mike Skinner ville kalt dem.

Av alle de merkelige musikalske jubileene man daglig blir gjort oppmerksom på, var femtenårsdagen til Original Pirate Material, debutalbumet til Skinners enmannsband The Streets, en fin anledning til å plukke frem en sliten cd. Selvsagt var de små plasttuppene brukket av, og noen dype hakk var like ørevonde som i ‚02, men Skinners krøniker fra Sør-Londons gater like etter tusenårsskiftet er fortsatt like underfundige, hedonistiske og likandes. Full av skakke, hjemmesnekrede garage-beats og sjarmerende ungfole versus laptop-vibber. «So it’s just another show flick for your local city poet / In case you geezers don’t know it, let’s push things forward.»

Annonse