Annonse

Annonse

00:00 - 21. april 2017

Stemmeknirking sprer seg

Hvis du har lyttet til den amerikanske podcasten S-town, for tiden Norges mest populære, har du kanskje irritert deg over stemmen til programleder Brian Reed. Ikke bare snakker Reed som dusinvis av andre mannlige programledere i populære amerikanske podcaster, men han drukner også de fleste setningene sine i språkfenomenet «stemmeknirk» – på engelsk kalt vocal fry. Det er dessverre vanskelig å skrive hvordan stemmeknirking høres ut, men den norske språkforskeren Arne Kjell Foldvik har uttalt til NRK at «unge mennesker» trolig snakker slik for å gjøre seg interessante. Ofte ubevisst. Hvis man som lytter imidlertid er bevisst knirkingen, blir Reeds stemme vanskelig å forholde seg nøytral til. Prøv selv. For øvrig gjør Reed en god jobb, altså.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. For mer godt lesestoff: Bli abonnent

Annonse