00:00 - 21. april 2017

Samtid i ruiner

Da kunstfestivalen Documenta valgte å dele årets arrangement mellom Kassel og Athen, vakte det protester begge steder. Men åpningshelgen gjorde skepsisen til skamme.

Performance: Blant Athens antikke ruiner utførte den Berlin-baserte duoen Prinz Gholam flere performancer under tittelen My Sweet Country, hvor de etterlignet positurene til gamle greske statuer. Wolfgang Prinz (født 1969) og Michel Gholam (født 1963) møttes i 1993 og har jobbet sammen siden 2001. Foto: Angelos Giotopoulos

I en støvete park blant antikke ruiner står to menn og gjør yogalignende øvelser. Den ene balanserer på ett ben, den andre har en arm strukket i været, og lener seg mot en søyle, med fingrene festet rundt et ornament. Iblant inntar de forvridde stillinger på marken, eller setter seg mot hverandre i en øm og stilisert omfavnelse – til fascinasjon og forskrekkelse for en skoleklasse som sjangler fnisende forbi. De to utstråler nær absolutt ro og konsentrasjon, mens de hermer positurene til antikkens greske statuer.

Den tysk-libanesiske duoen Prinz Gholam deltar på årets Documenta i Athen, og som scene har de valgt seg oldtidens agora like nedenfor Akropolishøyden – det atenske demokratiets viktigste møteplass. Performancen varer i to timer, og på den tiden rekker jeg å utforske ruiner og enger med vaiende valmuer, spise lunsjpakken min på en benk med spektakulær utsikt til Parthenon-templet, men også å gå tilbake flere ganger for å studere den tause pantomimen, med sin melankolske kroppsliggjøring av fortidens sivilisasjon.

Annonse