Annonse

Annonse

00:00 - 21. april 2017

Samtid i ruiner

Da kunstfestivalen Documenta valgte å dele årets arrangement mellom Kassel og Athen, vakte det protester begge steder. Men åpningshelgen gjorde skepsisen til skamme.

Performance: Blant Athens antikke ruiner utførte den Berlin-baserte duoen Prinz Gholam flere performancer under tittelen My Sweet Country, hvor de etterlignet positurene til gamle greske statuer. Wolfgang Prinz (født 1969) og Michel Gholam (født 1963) møttes i 1993 og har jobbet sammen siden 2001. Foto: Angelos Giotopoulos

I en støvete park blant antikke ruiner står to menn og gjør yogalignende øvelser. Den ene balanserer på ett ben, den andre har en arm strukket i været, og lener seg mot en søyle, med fingrene festet rundt et ornament. Iblant inntar de forvridde stillinger på marken, eller setter seg mot hverandre i en øm og stilisert omfavnelse – til fascinasjon og forskrekkelse for en skoleklasse som sjangler fnisende forbi. De to utstråler nær absolutt ro og konsentrasjon, mens de hermer positurene til antikkens greske statuer.

Den tysk-libanesiske duoen Prinz Gholam deltar på årets Documenta i Athen, og som scene har de valgt seg oldtidens agora like nedenfor Akropolishøyden – det atenske demokratiets viktigste møteplass. Performancen varer i to timer, og på den tiden rekker jeg å utforske ruiner og enger med vaiende valmuer, spise lunsjpakken min på en benk med spektakulær utsikt til Parthenon-templet, men også å gå tilbake flere ganger for å studere den tause pantomimen, med sin melankolske kroppsliggjøring av fortidens sivilisasjon.

 

Forhåndsskepsis. Denne typen stedsspesifikke hendelser er en bonus ved ideen til den polske kuratoren Adam Szymczyk (uttales Sjimtsjik) om å dele den fjortende utgaven av kunstfestivalen Documenta mellom den vanlige arrangørbyen Kassel og den greske hovedstaden. Athens arkeologiske råd strittet lenge imot å åpne de antikke ruinområdene for møter med samtidskunst, men gikk til slutt med på en begrenset tilgang. Blant mine favoritter er kanadiske Rebecca Belmores lille marmortelt på Philopappos-høyden, også dette plassert med utsyn mot Akropolis, som en monumental påminnelse om flyktningkrisen.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse