Annonse

Annonse

00:00 - 21. april 2017

Rock&roll-geografi

Mannen som var Jumpin’ Jack Flash – den perfekte guide til en underverden som ikke lenger finnes.

Soho-legende: David Litvinoffs univers rommet både Londons hardkokte underverden og et dekadent rocke-aristokrati. Foto: Philip Levy

All musikk springer ut fra en tid og et sted. Miljøer med egne rollelister og fysiske betingelser. Tidspunkter da alt klaffer og magi oppstår. I London er Soho, et lite område sør for Oxford Street, arnestedet for moderne britisk jazz, skiffle og rock&roll, ja, selveste Ziggy Stardusts hjem på planeten jorden. Her rumlet lyden av det falmende imperiets fremtid fra konsertscener, nattklubber, kafeer og platestudioer. Den blandet seg med støyen fra strippeklubbenes innpiskere, spillehaller, prostituerte og tutende, svarte drosjer.

«Soho forsvinner», advarte det lokale beboermagasinet Soho Clarion allerede i 1973. I en del av London der man har snakket om gentrifisering siden 1600-tallet, er strøkets usedelige karakter de siste 45 årene langsomt visket ut og erstattet av dyre restauranter, designbyråer og kjedebutikker. Langs Berwick Street klamrer noen få av stedets berømte platebutikker seg fast. Det er nok først og fremst fantasien som farger inntrykkene man tar inn på en gåtur gjennom de trange gatene i dag.

 

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse