00:00 - 07. april 2017

Listefeber

Hvorfor kaller en av verdens største artister det nye albumet sitt for en spilleliste? It’s the economy, stupid!

Sjenerøs og nysgjerrig: Drake samler venner og kjente. Foto: Dan Martensen

Hva er det som troner der oppe på toppen av Billboards albumliste, Hot 200? Er det et album? Er det en mixtape? Nei, det er en spilleliste!

Det er i hvert fall det Drake, som nylig slapp prosjektet More Life vil ha oss til å tro. Men er det det? På strømmeplattformene, spillelistenes domene, er More Life kategorisert som album, og slik selges det også i iTunes. Ingenting tyder på at låtene kommer til å byttes ut, slik tilfellet ofte er for spillelister.

«Det vi kallar rose / vil ange like søtt med anna namn», klager Romeo – i det øyeblikket navnet hans blir et problem, og landskapet liksom endrer seg rundt ham. For som Romeo erfarer har navn, begreper og kategorier betydning også der de ikke helt strekker til. Da Drake ga ut If You’re Reading This It’s Too Late i 2015, solgte han det også som et album, men kalte det en mixtape – som for å antyde at det var snakk om noe løsere og mer eksperimentelt. Men at «mixtapen» plutselig var til salgs, pekte mot at formatet som langt på vei hadde definert den musikalske utviklingen det siste tiåret var i krise.

Annonse