Annonse
00:00 - 07. april 2017

Innbilt tilbakeblikk

Nostalgi 2175 minner om et hørespill med illustrasjoner. Det er som om lyden og det man ser ikke henger helt sammen.

Etter klimakatastrofen: Janne Heltberg og Sigurd Myhre har det hett i Torshovteatrets oppsetning. Foto: Øyvind Eide
Annonse

Science fiction kan noen ganger oppleves litt som et møte med en psykolog eller coach, der man blir utsatt for psykologiske triks for å endre perspektiv og holdninger – slik at man setter større pris på det man har og blir i stand til å gjøre de endringene som må til for å bli gladere, mer vellykket et cetera. Så også med Torshovteatrets oppsetning Nostalgi 2175, hvor nostalgien benyttes som virkemiddel for å se på vår egen samtid og nære fortid.

Vi befinner oss i år 2175, etter en klimakatastrofe som har utryddet store deler av vegetasjon, dyr og insekter. Gjennomsnittstemperaturen ligger på 60 grader, og menneskene må ha beskyttelsesdrakt når de er ute. Maleren Tascho møter servitøren Pagona, og de forelsker seg i hverandre. Men Tascho kan hverken berøre eller bli berørt (fysisk), ettersom huden hans er blitt forbrent i forbindelse med et overgrep han har vært utsatt for. Taschos sjef, Posch, er i besittelse av 420 VHS-filmer – en unik kilde til informasjon om livet i fortiden. Den gang menneskene kunne gå ute i solen, eller bade i havet. Når Pagona så blir gravid, hvilket i seg selv er en sensasjon i 2175, er det Posch som er biologisk far – men Tascho hun vil få barnet med.

Denne fremtidsdystopien bryter gjennom til vår egen tid allerede før vi entrer scenerommet. Lyden av papir som revner fører blikket mot taket, hvor en fot presser seg gjennom en papirhinne. Som en Karlson på taket fra fremtiden presses kroppen til skuespiller Herman Bernhoft gjennom papiret, og senkes ned i foajeen. Han informerer om tilstandene i verden i 2175, før vi inviteres opp i salen.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse