00:00 - 28. april 2017

I trollets hule

Den vitale, pulserende og særegne kunsten til Tori Wrånes gir Museet for samtidskunst en verdig svanesang.

Foto: Frode Larsen / Nasjonalmuseet

En skiheis glir sakte oppover et alpelandskap, med en blandet forsamling av musikere og publikum i stolene. På bakken står andre skikkelser og spiller, med knudrete hud og fjonete hår. Tori Wrånes’ performance Track of Horns (2015) ble oppført i de italienske alpene, og er et uvanlig opplegg for en konsert. Musikken nærmer seg og fjerner seg igjen, mens lyden kommer fra kropper og instrumenter – alpehorn, messingblåsere, trommer og sang, samt tolvtone-stemte bjeller rundt halsen på beitende kyr. Dette er en skiheis som ikke tar deg til en lysløype, men en «lydløype», ifølge kunstneren.

En video fra hendelsen vises på Wrånes’ store utstilling Hot Pocket, som blir den aller siste i Museet for Samtidskunst før flyttingen til Vestbanen. Filmen er ikke ren dokumentasjon, men et selvstendig filmarbeid med utmerket lyd, klipp og dramaturgi. Iblant sitter vi i stolheisen, andre ganger står vi på bakken og ser opp på små, grasiøse troll som glir forbi til de rolige, melankolske og høytidelige tonene fra en lur eller et horn. Det hele er både livaktig og uvirkelig, som en surrealistisk drømmesekvens.

Annonse