Annonse

Annonse

00:00 - 28. april 2017

I trollets hule

Den vitale, pulserende og særegne kunsten til Tori Wrånes gir Museet for samtidskunst en verdig svanesang.

Foto: Frode Larsen / Nasjonalmuseet

En skiheis glir sakte oppover et alpelandskap, med en blandet forsamling av musikere og publikum i stolene. På bakken står andre skikkelser og spiller, med knudrete hud og fjonete hår. Tori Wrånes’ performance Track of Horns (2015) ble oppført i de italienske alpene, og er et uvanlig opplegg for en konsert. Musikken nærmer seg og fjerner seg igjen, mens lyden kommer fra kropper og instrumenter – alpehorn, messingblåsere, trommer og sang, samt tolvtone-stemte bjeller rundt halsen på beitende kyr. Dette er en skiheis som ikke tar deg til en lysløype, men en «lydløype», ifølge kunstneren.

En video fra hendelsen vises på Wrånes’ store utstilling Hot Pocket, som blir den aller siste i Museet for Samtidskunst før flyttingen til Vestbanen. Filmen er ikke ren dokumentasjon, men et selvstendig filmarbeid med utmerket lyd, klipp og dramaturgi. Iblant sitter vi i stolheisen, andre ganger står vi på bakken og ser opp på små, grasiøse troll som glir forbi til de rolige, melankolske og høytidelige tonene fra en lur eller et horn. Det hele er både livaktig og uvirkelig, som en surrealistisk drømmesekvens.

 

Hulelignelse. Tori Wrånes er mest kjent som performancekunstner, og en internasjonalt etterspurt sådan, men denne gangen er det interiøret hun har transformert. Banksalen er blitt en dunkel og huleaktig verden, med mørke tepper på gulv og vegger. Gesimsene nær taket er dekket med utvekster, som kunstneren kaller «trolltenner». Fargen på søylene er skjult av innfarget silikon, som gir dem preg av noe organisk, kanskje underjordiske røtter fra store trær. Lyset skifter styrke etter en langsom puls, og naturlyder flytter seg rundt i rommet – en pipende vind og vingeslag som fra en usynlig fugl.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse