00:00 - 21. april 2017

Holde det ekte

Vi kommer uvant tett på livet i naturmystikeren Phil Elverums brev til sin avdøde kone.

Døden er virkelig: Phil Elverums tekster om tapet av kjæresten er analytiske og sentimentale om hverandre. Foto: Jacob McKinley

Phil Elverum (ja, han er av norsk herkomst) har gitt ut plater siden 1997 – først under navnet The Microphones, og siden 2003 som Mount Eerie (oppkalt etter fjellet som skyggelegger hjembyen hans Anacortes, Washington). Som selvutnevnt «self-mythologizer» besluttet han i 2002 å flytte til Norge for å slippe unna sitt gamle liv, finne seg en norsk kone og aldri mer vende hjem.

Etter en soloturné titulert The I Will Move Away Forever and Never Come Back Ever Tour i Nord-Amerika og langs jernbanenettet i Europa, vendte den 24 år gamle Elverum nesen nordover med Norges statsbaner til selskapets endestasjon, altså Bodø. Her bodde han på sofaen til en tilfeldig fyr inntil han fikk låne en solcelledrevet hytte uten innlagt vann på Kjerringøy, der han tilbragte vinteren i konstant skygge, med de daglige gjøremålene vedsanking, vannhenting og ihel-seg-kjeding.

Annonse