00:00 - 21. april 2017

En djevel iblant oss

Rappens fremste kristne moralist er kanskje fordømt, men friere enn noensinne.

Utblåsning: På årets album spiller Kendrick Lamar ut aggresjon, frykt og forvirring mer direkte enn tidligere, samtidig virker platen mer gledesbetont. Foto: Christopher Polk / Getty Images

I Flannery O’Connors novelle «A Good Man is Hard to Find» er en familie på fem – en bestemor, to foreldre og to små barn – på vei til Florida i bil. Der møter de en rømt straffange, The Misfit, som relativt kjapt ekspederer dem alle, bestemoren til slutt. Novellen avsluttes med The Misfits dom over bestemoren: «She would of been a good woman, if it had been somebody there to shoot her every minute of her life.»

Stort mørkere vidd enn dette – en kunne kanskje vært et godt menneske om det bare var noen der som kunne skyte en hvert bidige øyeblikk – er det vanskelig å finne i den nyere kulturhistorien. Men det skal han ha, Kendrick Lamar nærmer seg i det minste O’Connors metafysiske svartsyn.

Det siste albumet hans, Damn., åpner med en eiendommelig fabel der artisten bestemmer seg for å hjelpe en blind kvinne som tilsynelatende leter etter noe hun har mistet på fortauet, bare for å oppleve at hun plaffer ham ned og dreper ham: «Oh yes, you have lost something. You’ve lost… your life», gliser hun, før pistolskuddet gjaller.

Annonse