Annonse
00:00 - 10. mars 2017

Urbane hymner

Den norske gatesangeren The Musical Slave formidler hesterebellenes liv i Dublin.

Hesterebeller: I sin nyeste video viser Kristin Vollset, kjent som The Musical Slave, frem urbane hesterebeller i Dublins bakgater.
Annonse

I forrige uke dumpet jeg over en gammel kjenning. Og 20 år etter er Urban Hymns av The Verve langt bedre enn jeg husket den som. Arbeidsdagen var ødelagt, det oppsto et sort hull av ren gjenhørsglede. Glem kjedelige mails, telefoner man burde tatt eller henting i barnehage før 16.30.

Denne dagen befant jeg meg i Nord-England mot slutten av årtusenet. Som statist i Walter Sterns video til «Bitter Sweet Symphony», der vokalist «Mad» Richard Ashcroft brøyter seg nedover en britisk high street med dødsforakt i blikket. «Trying to make ends meet / You‘re a slave to money then you die». Ingen vei ut.

Urban Hymns trykker på den store knappen merket «anglofili». En knapp jeg tilsynelatende deler med titusenvis av andre nordmenn, være seg Liverpool-supportere eller new wave-fans. En skittenromantisk drøm om øyas grå, post-industrielle storbyer, gjerne utløst av John Foxx‘ «Underpass» eller The Specials‘ «Ghost Town». Å se Joy Division rekende på en gangbro i Hulme gjennom fotograf Kevin Cummins‘ linse eller skinheadfilmen This Is England.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse