00:00 - 17. mars 2017

Ulrik Eriksen om Netflix og kinofilmen

Netflix fremstår som redningen, men er trolig døden for amerikansk uavhengig kinofilm, ­skriver Ulrik Eriksen.

For drøye to måneder siden vant Macon Blairs debut I Don’t Feel At Home In This World Anymore hovedprisen på Sundance Film Festival i Utah. Festivalen regnes som den viktigste i USA, og en av de tre-fire mest prestisjefulle i verden. Blant tidligere vinnere er Winter’s Bone (2010) – som introduserte kloden for Jennifer Lawrence – Beasts of the Southern Wild (2012) og Whiplash (2014). Ingen av Sundance-vinnerne er blitt globale fenomener, men de får ofte bred, internasjonal kinodistribusjon og et langt liv i små kinosaler verden over. Langt de fleste har gjort det godt på norske kinoer når de til slutt vises, gjerne ett år etter verdens­premieren.

Så lenge trenger du ikke vente på å se årets vinner. Faktisk trenger du ikke vente i det hele tatt. I Don’t Feel… er finansiert og distribuert av Netflix, som valgte å lansere filmen rett på strømmeplattformen, en drøy måned etter Sundance-premieren. Sjansen for at du har hørt om filmen er imidlertid minimal. Mens Winter’s Bone ble omtalt 400 ganger og Beasts har 200 avisarkivtreff i ukene før og etter norgespremieren, er denne spalten den aller første norske avisartikkelen som nevner årets vinner.

Så kan man argumentere med at Netflix’ nøye utviklede anbefalelsesalgoritme vil kunne hjelpe filmen til å nå et publikum også i Norge, uavhengig av pressedekning. Når den ikke engang dukker opp i mine anbefalinger, har jeg imidlertid mine tvil.

Annonse