00:00 - 24. mars 2017

Spor i ørkensand

Hun er blitt kalt den kvinnelige «Lawrence of Arabia» og var med på å tegne grensene til dagens Irak. En ny dokumentar­film forteller Gertrude Bells historie.

Pioner: Gertrude Bell var i sin tid eneste kvinne med makt og innflytelse på britisk Midtøsten-politikk. Foto: Gertrude Bell Archive, Newcastle University

På begynnelsen av 1900-tallet red Gertrude Bell (1868–1926) omkring i Midtøsten på kamel. Hun knyttet kontakter med lokale stammehøvdinger og beveget seg fritt blant britiske diplomater. Etter første verdenskrig spilte hun en sentral rolle i arbeidet med å trekke opp grensene til den nye nasjonalstaten Irak. Bell var politisk analytiker og administrator, forfatter, arkeolog og oppdagelsesreisende. Hun var også en dyktig fjellklatrer og fikk en topp i Alpene oppkalt etter seg.

Høsten 2016 – like før Donald Trump vant presidentvalget i USA – kom amerikanske Zeva Oelbaum og sveitsiske Sabine Krayenbühl med sin dokumentarfilm om Bell.

– Det amerikanske presidentvalget har gjort det enda viktigere å trekke kvinners historiske innsats frem i lyset, sier Oelbaum.

Annonse