00:00 - 24. mars 2017

Skurker i hvite frakker

Et øyeåpnende og tilslørende oppgjør med det legemiddelindustrielle komplekset.

Gransker legemiddelindustrien: Dokumentarfilmskaper Anniken Hoel går inn i debatten om bruk av antipsykotika med utgangspunkt i søsterens altfor tidlige død. Foto: Tour de Force

Vi som lever i liberale demokratier, tror gjerne vi lever frie liv, at vi kan styre våre skjebner, og at rettighetene er sikret gjennom lover, institusjoner og direktiver. Det kommer derfor som et sjokk hvis noen med en viss overbevisningskraft forteller oss at nei, så enkelt er det ikke: Egentlig blir vi styrt av interessene til noen få og mektige, og disse har sjelden eller aldri oss vanlige menneskers velbefinnende i tankene.

Problemet med slike advarsler er at de går imot både gjengs virkelighetsoppfatning og interessene til mektige samfunnsaktører, og derfor har vondt for å bli overbevisende dokumentert. Og hvis varslerne tilsynelatende kan slå i bordet med bevis, vil de raskt bli imøtegått av autoritativ dokumentasjon, latterliggjort, eller regelrett skjøvet under teppet.

Men i en tid der offentligheten er smuldret opp i et utall internettfora, har livet under teppet begynt å myldre og spire. Alternative virkelighetsbeskrivelser har bedre levekår enn noensinne. Noen forblir der nede, som ulmende konspirasjonsteorier, eller tvilsomme vitenskapelige påstander. Andre klarer å opparbeide seg såpass stor kredibilitet og gjennomslagskraft at de fører til paradigmeskifter og politiske endringer.

Annonse