Annonse
00:00 - 17. mars 2017

Luftens skulptør

Å stige ned i samme utstilling to ganger er umulig – ihvertfall hvis den er laget av Kjell Varvin.

I løse luften: – Når jeg lager skulpturer, er det som å tegne med kull i løse luften, har Kjell Varvin sagt. Utstillingen Fri geometri – Ustabile variabler viser Varvin i to saler på Kunstnernes Hus i Oslo. Foto: Christina Leithe Hansen
Annonse

Overlyssalene på Kunstnernes Hus er forvandlet til to noteark i en modernistisk symfoni, hvor figurene dukker opp og forsvinner i overraskende rytmer. Nettlignende skulpturer av jernrør, treplater, marmor og dekorative maskindeler henger og står rundt i rommet, noen elegante og smekre, andre kaotisk oppstablet, som om de hvert øyeblikk kan ramle. Dette er et inntrykk kunstneren liker å gi – av noe som blir til, og senere må kollapse, men foreløpig hviler i et perfekt balansepunkt med verden.

Opprinnelig skulle Kjell Varvin (f. 1939) bare stille ut i den ene salen, men endte med å få disponere begge – én kuratert av museet, og én hvor han kan montere, bygge om og leke seg gjennom hele utstillingsperioden. Kunstneren vil at installasjonene skal oppleves som forslag, heller enn ferdige komposisjoner. Ofte setter han noe sammen, fotograferer og tar det fra hverandre igjen, i en stadig resirkulering av materialer. Han jobber også aktivt med sosiale medier, og legger daglig ut bilder fra prosessen.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse