Annonse
00:00 - 24. mars 2017

Lasse Midttun om Chuck Berry

Johnny B. Goode kan være fra Louisiana, Telemark eller Basnahira Palata, skriver Lasse Midttun.

CIRCA 1968: Chuck Berry i velkjent positur med sin Gibson hollowbody gitar. Denne uken døde han. Foto: Michael Ochs Archives/Getty Images
Annonse

Ja, det begynner gjerne slik: Ifølge Chuck Berry var det nede i Louisiana, nær New Orleans, at Johnny B. Goode lærte å spille gitar like enkelt som å ringe med en bjelle. Og selvsagt var det ved Clarksdale i nabostaten Mississippi at djevelen lærte Robert Johnson å spille gitar omtrent like enkelt 25 år tidligere. For The blues had a baby and they called it rock ‘n’ roll.

Chuck himself? Dømt for væpnet ran (stjal en bil i 1944) og trafficking (tok med en jente over en delstatsgrense i 1959). Så selvsagt måtte denne hoochiecoochie-kisen bli sendt til Chess’ platestudio av mannen som spilte inn nettopp «Hoochie Coochie Man», Muddy Waters. Og ikke bare det, men nå skal du høre at …

Hold an. Stop right there. Her har vi det gående igjen: Mytene og historien går over i hverandre, og det hele blir en støyende anek­dotisk mos av rockisme og rocke­skravl.

Annonse