Annonse
00:00 - 03. mars 2017

Krise? Kanskje

Er norskfaget i krise? Etter en opphetet debatt i Oslo var det vanskelig å bli klok.

Tomme bison-blikk: Peter Tillbergs maleri Blir du lönsam, lille vän? fra 1972 er en gjenganger i norske pedagogers stiloppgaver, twitter-meldinger og powerpoint-presentasjoner. Foto: Åsa Lundén / Moderna Museet
Annonse

Han begynte med å helle bensin på bålet, Knut Hoem, litteraturkritiker i NRK. Fra scenen på Parkteatret i Oslo, i debatten med navnet «Hva er galt med norskfaget?», fortalte Hoem om en e-post han fikk bare timer tidligere. En stipendiat hadde funnet ut at Trøndelags fremtidige norsklærere nesten bare leser bestselgere. De tenker heller ikke på gutten som døde av for mye latin i Alexander Kiellands roman Gift, når de hører «Lille Marius», men på sønnen til kronprinsesse Mette-Marit.

Dette skulle forsterke poenget om norskfagets krise, om forfallet av vår felles dannelse, som Hoem har diskutert i tekstene «Norskpensum på villspor» og «Læreplan uten innhold», publisert av NRK oppunder jul.

Hoem mener norskbøkene er fulle av pedagogisk tåkeprat, at den klassiske litteraturen blir nedprioritert, at såkalte lesestrategier forvirrer elevene og at «kulturskatter» blir borte fra læreplanen.

Annonse