Annonse

Annonse

00:00 - 17. mars 2017

Fra Des til dus til @

I oppmerksomhetsøkonomien er alle navn blitt merkevarenavn.

Bortfallet av den høflige tiltaleformen De på syttitallet korresponderer med omfattende endringer i det norske samfunnet. Det ble et symbol på nedbyggingen av klassesamfunnets tradisjonelle markører, og en dreining i retning av større fortrolighet både mellom privatpersoner og mellom borgere og det offentlige.

Fremveksten av den moderne merkevareformen for tiltale og omtale – som regel representert ved en @ foran navnet – markerer et lignende vannskille i fortrolighetens historie. Men der overgangen fra Des til dus var motivert av et ønske om å demokratisere offentligheten, ved å fjerne distanserende tiltaleformer med hierarkiske røtter, representerer bruken av @-form en ubevisst innføring av markedsmekanismer og kommersiell logikk i den private sfæren.

 

Lese mer?

UKEPASS
59,-
per utgave
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 199,-
per måned
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Inkluderer eAvis og tilgang til hele arkivet med over 50 000 artikler.

Annonse

Mer fra Kultur