Annonse
00:00 - 10. mars 2017

Der gudene fniser

Hos Robert Wilson og Jon Fosse får den norrøne skapelsesberetningen både komisk, tragisk og vakker betoning.

Odin (Henrik Rafaelsen), som innledningsvis er en ung Ziggy Stardust-aktig helt, er mot slutten en gammel og sliten kar, Foto: Lesley Leslie-Spinks
Annonse

En Odin som minner om David Bowie, og lys- og røykshow til estisk samtidsmusikk. Robert Wilsons Edda på Det Norske Teatret er en visuelt slående forestilling med rom for assosiasjoner som strekker seg i mange retninger.

Forestillingen er basert på utdrag av Jon Fosses nyskrevne versjon av det norrøne langdiktet Edda, der gudene i sine replikker ser tilbake på noe som har hendt. Fosses tekst er som en slags introduksjon eller gjenfortelling av særlig Voluspå: Beretningen om hvordan gudeverdenen ble til – og hvordan den går under i Ragnarok. Samtidig er det som om Fosse går i dialog med materialet, stiller spørsmål ved enkelte skjebner. Hvem hadde skyld i Balders død, og hvorfor kaller æsene Tor for «kåt på kuk»?

 

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse