00:00 - 10. mars 2017

Bomull på motorveien

En knallsterk musikalsk og tekstlig reise gjennom afroamerikansk historie.

Rhiannon Giddens reiser gjennom historien – både tekstmessig og musikalsk. Foto: John Peets

Første sang på Rhiannon Giddens’ nye plate Freedom Highway begynner med et stort spørsmål: «I have a baby but shall I keep him?» synger Giddens. Sangens jeg-person er en 22 år gammel kvinnelige slave som er til salgs, og hun synger om livet på plantasjen. Bomull og såre fingre, vold og stjålne liv. Den nyfødte babyen er «At the Purchaser’s Option», og dette er også navnet på sangen. En sakte blues der Giddens’ klare stemme akkompagneres av en standhaftig banjo i moll.

Unik jig. Giddens, som fylte 40 den 21. februar, er fra Greensboro i North Carolina. Hun ble først kjent gjennom bandet Carolina Chocolate Drops, et fyrverkeri av akustisk folk, gospel, country og blues. De debuterte i 2005, og medlemmene byttet på å spille en rekke instrumenter: Fele, banjo, gitar, munnspill, kazoo, ymse perkusjon fra den såkalte «jug»-tradisjonen. Carolina Chocolate Drops vant en Grammy for sin Genuine Negro Jig fra 2010, og i dag er Giddens eneste gjenværende originalmedlem i bandet – et av flere hun spiller i.

Annonse