Annonse
00:00 - 10. mars 2017

Aksel Kielland om det ulidelig pinlige bandintervjuet

Hva er det vi lengter ­etter når vi savner det tverre, ­anspente, og ulidelig ­pinlige bandintervjuet, spør Aksel Kielland.

Annonse

Et av de mindre omtalte ofrene for det siste tiårets massive omstrukturering av musikkbransjens distribusjons- og finansieringsmodeller, er bandintervjuet som journalistisk sjanger og retorisk øvelse. Ikke sånn å forstå at band og artister har sluttet å gi intervjuer – bransjetreffet By:Larm er en årlig påminnelse om at de uttaler seg hyppigere og i flere kanaler enn noensinne – men både formen og tonen har ugjenkallelig endret karakter.

Borte er de anspente, ofte pinefulle seansene preget av enstavelsessvar, megetsigende antydninger om utsvevende livsførsel og utømmelige reservoarer av mannevond humor rettet mot enhver journalist som var tåpelig nok til å prøve å få intervjuobjektene til å forplikte seg til noen form for oppriktighet. For i en tid der populærmusikken ikke lenger representerer ungdomsårene eller noen annen tidsmessig avgrenset epoke av et menneskeliv – og der artistintervjuer er en kombinert audition og arbeidsutplassering for den uunngåelige realityshowdeltager-og-generelt-mediefjes-fasen av karrieren – oppfattes slik oppførsel som barnslig og unødvendig.

Det vil si, den var alltid barnslig og unødvendig, men det fantes en tid da rockestjernemyten fortsatt fremsto som såpass relevant at mediene fant det rimelig å regelmessig utsette publikum for denne typen aggressivt ukomfortabelt medieteater. Viljen til å akseptere denne kombinasjonen av solbriller innendørs og demonstrativ mangel på samarbeidsvilje, representerte siste rest av troen på at musikalske subkulturer kunne utgjøre et reelt alternativ til den globale forbrukerkulturen som sluker alt som krysser dens vei. I dag er det ikke lenger mulig å late som, og dermed er tålmodigheten med alle forsøk på å markere avstand til den altomfattende mainstreamen tynnslitt til ikke-eksisterende.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse