Annonse
00:00 - 10. februar 2017

Zen og kunsten å selge seg selv

Takashi Murakami lager kunst av japansk religion, men er fortsatt ikke akseptert i hjemlandet.

Av ren nødvendighet: – Jeg er ikke spesielt opptatt av buddhisme, men religion generelt, og jeg føler jeg ser øyeblikket hvor nødvendigheten av religion oppstår, sier Takashi Murakami.
Annonse

Takashi Murakami kommer mot oss med et stort følge, kledd i en glinsende dress. Stoffets farger går i hverandre, lilla, turkis, blått, i et kontinuerlig spill med lyset. I bakgrunnen monteres utstillingen Murakami by Murakami ved Astrup Fearnley-museet i Oslo, der tilskuerne møtes av en plakat med overskriften: «Murakami og buddhismen». Da Wall Street Journal anmeldte utstillingen til en av Japans mest kjente samtidskunstnere i Paris i fjor, hvor Murakami viste malerier basert på tradisjonell zen-buddhistisk kunst, skrev avisen: «Murakami har forstått religion».

Har mannen med runde briller og rosa slips, som forbindes med tegneserieaktige verk som er populære på kunstmarkedet, funnet den buddhistiske retningen der målet er åndelig opplysning?

Nei, viser det seg.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse