00:00 - 03. februar 2017

Superstjerne med livstidsdom

Fem år etter at han ble fengslet på livstid for mord, dominerer Vybz Kartel fortsatt jamaikansk musikkliv. Hvordan er det mulig?

Blekansikt: Vybz Kartel skapte kontroverser i 2011, da han bleket sin egen hud og lanserte et såpeprodukt, «cake soap», som skulle tillate andre å følge hans eksempel. Foto: Ports Bishop

I åpningen av Christopher Marlowes drama The Jew of Malta fra rundt 1590 møter vi Barabas, selve Jøden, «in his Counting-house, with heapes of gold before him», som det heter i sceneanvisningen. Men Barabas selv fantaserer videre, om «infinite riches in a little roome» – uendelig rikdom i et lite rom – begjærets overskridelse av fysiske begrensninger. Det går ikke så bra for Barabas, som ved tragikomediens slutt bokstavelig talt ender opp i den sorte gryte mens han forbanner sine fiender. Men skuespillet består, som for å minne oss om at det jo finnes en type uuttømmelig rikdom som får plass i små rom – en rikdom knyttet til erfaringen av kunst, eller rettere, av kvalitet i kunsten.

Sitatet hjemsøker meg hver gang jeg lytter til den jamaicanske dancehallstjernen Vybz Kartel. For om det finnes nålevende, aktive popmusikere som fortsatt med en viss rett kan kalles geniale, stiller Kartel i første rekke. Da musikkmagasinet Rolling Stone i 2015 spurte Mick Jagger om hvem favorittrapperen hans var, kom svaret kontant: «Vybz Collins [sic!] … og Jay-Z!» Og om navnefeilen er flau, er nivået og rekkefølgen korrekt nok. Da Rihanna ferdigstilte «Work» i fjor vinter, var det Vybz Kartel og ikke Drake hun helst ville ha som gjesteartist.

Problemet er bare at Vybz Kartel har sittet i fengsel siden 2011.

Annonse