00:00 - 24. februar 2017

Nytt fra Kongenes dal

Faksimiler av gravkamre i Egypt kan både verne de skjøre oldtidsminnene fra turismens ødeleggelser og gi tilreisende og arkeologer ny innsikt, skriver Mari Lending.

Som nytt: Hassan Fathys Stoppelaere-hus (1950) er restaurert av den egyptiske arkitekten Tarek Waly.

Fredag 17. februar innviet Unescos generaldirektør det nyrestaurerte Stoppelaere-huset, et modernistisk mesterverk fra 1950, signert den egyptiske arkitekten Hassan Fathy. Med sine nydelige hvelv og mange kupler er denne adobekonstruksjon av soltørkete leirblokker ved inngangen til Kongenes dal et rent håndarbeid, og det representerte i sin tid en reaktivering av eldgammel, tradisjonell byggeskikk i Øvre Egypt og Nubia.

Huset ble opprinnelig bygget for den franske arkeologen Alexander Stoppelaere. Nå er det en helt ny form for arkeologi som skal finne sted her, i det som har fått navnet Theban Necropolis Preservation Initiative Training Center. I samarbeid med arkeologer, konservatorer, ingeniører og kunsthistorikere skal senteret brukes til å trene opp ny lokal kompetanse i skanning av antikke graver, for å verne skjøre oldtidsminner fra masseturismens ødeleggelser.

Annonse