00:00 - 03. februar 2017

Med ørene på stilk

Årets tre første plater fra Sofa utvider det musikalske og geografiske spillerommet.

Treklag: Microtub består av de tre tubaistene Peder Simonsen (fra venstre), Robin Hayward og Martin Taxt. Foto: André Løyning

Musikkbransjen er i omveltning i vår tid, og både cd-formatet og den «smale», ikke-kommersielle musikken lever visstnok farlig. Desto gledeligere er det at nettopp denne musikken spirer og gror når vi hører nærmere etter. Det norske plateselskapet Sofa starter året med tre cd-er med helt eller delvis improvisert musikk, og viser at dette feltet er spesielt fruktbart for den moderne kunstmusikken. Poenget er ikke å tviholde på grenser, men heller ikke å oppløse dem. Den beste musikken her er nettopp den som krysser antatte skillelinjer mellom stilarter, uten å svekke spenningen mellom dem.

Muddersten er en norsk-svensk trio med Henrik Olsson (perkusjon), Håvard Volden (gitar) og Martin Taxt (kvarttonetuba). De improviserer med hverandre som sparringpartnere, i et samspill mellom elektronikk og håndspilte instrumenter. I likhet med et Taxt/Sofa-band som Koboku Senjû, er de grensesøkende, og klarer på sitt beste å skape noe hittil uhørt.

Underveis navigerer de etter gjenkjennelige markører. Når Volden gjør gitaren til et perkussivt strengeinstrument i «Kjempeløk», ligner det de tyske avantgardistene Einstürzende Neubauten, og Olssons bruk av kontaktmikrofoner minner om Maja Ratkje og Hild Sofie Tafjords duo Fe-mail. Taxt benytter et stort spekter av lyder, fra buldrende dype droner til tilnærmede slagverkslyder, og trioen klarer å skape medrivende musikk uten at lytteren har noen tonale holdepunkter.

Annonse