00:00 - 17. februar 2017

Kompromiss­­jegeren

– Det nytter ikke bare å si at vi gjorde hva vi kunne, men nå er det opp til neste generasjon, sier den rumenske Gullpalme-vinneren Cristian Mungiu. Hans nye film handler om korrupsjon på mikronivå.

I Tromsø: I januar besøkte Cristian Mungiu den internasjonale filmfestivalen Tromsø med filmen Den store prøven. Han tror rumensk film er inne i sin beste periode noensinne.

Når man i Norge snakker om korrupsjon, tenker mange på transaksjoner som omfatter penger. Slik er det ikke i den nye filmen til Cristian Mungiu, som er premiereklar på norske kinoer. I Den store prøven ser vi ingen bestikkelser, men en lyssky utveksling av tjenester som den rumenske filmskaperen foretrekker å kalle «kompromisser».

– Jeg pleier å trekke en linje mellom korrupsjon, som for meg har større samfunnsmessige dimensjoner, og kompromiss, som er et personlig valg. Ingen tvinger deg til å gjøre dette, det er du som på et tidspunkt bestemmer deg for at det er akseptabelt, sier Mungiu, da vi møter ham under Tromsø Internasjonale Filmfestival.

Regissøren er blant annet kjent for Gullpalme-vinneren 4 måneder, 3 uker og 2 dager (2007), som tematiserte ulovlig abort i Ceausescus Romania.

Annonse