Annonse
00:00 - 03. februar 2017

Kjærlighet i kjedsomhetens tid

Hvis ensomhet var det samme som kjedsomhet, ville Munchs verden ligne Madame Bovarys. Men slik er det jo ikke.

Visuelle paralleller: Edvard Munchs bilder settes sammen med videoinstallasjoner inspirert av Gustave Flauberts roman Madame Bovary. Foto: Ove Kvavik / Munch Museum
Annonse

Å stille ut videokunst i Munchmuseet fremstår som en god idé, kanskje fordi sikkerhetstiltakene har gjort den lette funkisarkitekturen om til noe visuelt innelukket og bunkeraktig – ikke ulikt stemningen i en kinosal. Den stumme arkitekturen utnyttes godt i vårens utstilling Emma & Edvard – kjærlighet i ensomhetens tid. Foruten Munch-arbeider valgt ut av den nederlandske kunstneren og kulturteoretikeren Mieke Bal (født 1946), får vi se den pratsomme videoinstallasjonen Madame B (2014) i 19 kanaler. En kakofoni av samtaler foregår på flere språk, siden skuespillerne snakker morsmålet sitt (fransk, finsk, svensk), og blir en noe overtydelig metafor for kommunikasjonssvikt.

Mieke Bal har lenge vært opptatt av Gustave Flauberts roman Madame Bovary (1857), som har inspirert videoinstallasjonen hun har laget sammen med sin yngre britiske kollega Michelle Williams Gamaker. Hovedpersonen Emma Bovary er en ung kvinne full av romantiske drømmer, som gifter seg med en landsens lege, men snart kommer frem til at han er drepende kjedelig. Skuffelsen døyves med elskere og tøylesløs shopping, noe som ender i økonomisk ruin og selvmord. Hun er en takknemlig figur å plassere i vår tid, med sitt overforbruk av luksusvarer og sin diffuse lengsel etter «noe mer», og kunne ha vært en glimrende kandidat til realityserien Luksusfellen.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse