00:00 - 10. februar 2017

Av måneskinn gror det gullstatueting

Barry Jenkins Moonlight er en vakker, hjerteskjærende og ikke så rent lite skamløs oscarfavoritt.

Homofili og svart gangsterliv: Kontrastene er store i Moonlight. Foto: Selmer Media

I Paul Beattys satiriske roman The Sellout forklarer hovedpersonens kjæreste Marpessa at hun ble forelsket i ham hver gang de gikk ut for å spise: «Thank God, a black man who doesn’t insist on facing the door! Finally, a nigger who doesn’t have to pretend that he’s a big man! That he has to be on guard at all times because he’s so fucking bad!»

Beattys bok er forfriskende lesning, nettopp fordi den tar tak i de mange klisjeene om svart kultur, enten de tilhører den politisk korrekte, eller den mer gangsterorienterte enden av spekteret. I en tidlig scene av Moonlight har den godmodige doplangeren Juan (Mahershala Ali) tatt med seg mobbeofferet Chiron (Alex Hibbert) hjem. Unggutten setter seg ubetenksomt ned med ryggen mot døren. Vennlig og bestemt, flytter Juan ham slik at han ser inngangen. Selvsagt kan scenen tolkes som gangsterens måte å hjelpe den forkomne og sammenknyttete gutten til å åpne seg mot verden på. Men som i så mye ellers i Moonlight, truer de mest forslitte bildene av svart amerikansk væremåte i bakgrunnen. Marpessa ville hatet Moonlight.

 

Annonse