Annonse
00:00 - 06. januar 2017

Traumetydning

Alt kommer til å ordne seg. Det gjør ikke det, vet du.

Brødre: Kyle Chandler som Joe og Casey Affleck som Lee i et tilbakeblikk. Da Joe dør, får Lee ansvaret for storebrorens tenåringssønn. Foto: United International Pictures
Annonse

«Kan Silvie overnatte?», spør Patrick (Lucas Hedges) muntert og usjenert i begynnelsen av det måteholdne, men sitrende dramaet Manchester by the Sea. 16-åringen har bare noen timer tidligere fått vite av sin onkel Lee (Casey Affleck) at faren er død. Nå aner unggutten muligheten til å utnytte den kaotiske og tragiske situasjonen i sin favør. Lee på sin side er så paralysert av omstendighetene – og ansvaret ved at han nå er nevøens nærmeste gjenværende slektning – at han ikke klarer å kontre på annet sett enn med et komisk famlende spørsmål. «Er det nå jeg skal be deg bruke kondom?»

I et intervju med The New Yorker tidligere i år kommenterte regissør Kenneth Lonergan hvorfor så mange av hans skuespill og filmer har tenåringer i sentrale roller: «En tenåring kan være en metafor for en voksen: med andre ord en halvstøpt person som forsøker å hanskes med verden.» I Lonergans forrige film Margaret blir den uferdige og oppriktige tenåringen Lisa (Anna Paquin) i tillegg et bilde på produksjonen som helhet: innspilt i 2005 – og sluppet av studioet først seks år senere etter strabasiøse basketak i redigeringsrommet – var det fascinerende, rikt nyanserte, men også sprikende og upolerte Manhattan-dramaet nær ved å sette en stopper for new yorkerens videre karriere.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur