00:00 - 06. januar 2017

Traumetydning

Alt kommer til å ordne seg. Det gjør ikke det, vet du.

Brødre: Kyle Chandler som Joe og Casey Affleck som Lee i et tilbakeblikk. Da Joe dør, får Lee ansvaret for storebrorens tenåringssønn. Foto: United International Pictures

«Kan Silvie overnatte?», spør Patrick (Lucas Hedges) muntert og usjenert i begynnelsen av det måteholdne, men sitrende dramaet Manchester by the Sea. 16-åringen har bare noen timer tidligere fått vite av sin onkel Lee (Casey Affleck) at faren er død. Nå aner unggutten muligheten til å utnytte den kaotiske og tragiske situasjonen i sin favør. Lee på sin side er så paralysert av omstendighetene – og ansvaret ved at han nå er nevøens nærmeste gjenværende slektning – at han ikke klarer å kontre på annet sett enn med et komisk famlende spørsmål. «Er det nå jeg skal be deg bruke kondom?»

I et intervju med The New Yorker tidligere i år kommenterte regissør Kenneth Lonergan hvorfor så mange av hans skuespill og filmer har tenåringer i sentrale roller: «En tenåring kan være en metafor for en voksen: med andre ord en halvstøpt person som forsøker å hanskes med verden.» I Lonergans forrige film Margaret blir den uferdige og oppriktige tenåringen Lisa (Anna Paquin) i tillegg et bilde på produksjonen som helhet: innspilt i 2005 – og sluppet av studioet først seks år senere etter strabasiøse basketak i redigeringsrommet – var det fascinerende, rikt nyanserte, men også sprikende og upolerte Manhattan-dramaet nær ved å sette en stopper for new yorkerens videre karriere.

 

Annonse