Annonse
00:00 - 06. januar 2017

Merke. År. Modell.

Brian Eno tilrettelegger bakgrunnskulissene for dystre tider.

Grå eminense: Brian Enos siste album kommer også som app. Foto: Warp
Annonse

Historien går som følger: I januar 1975 utsettes Brian Peter George St. John le Baptiste de la Salle Eno for en ulykke og blir liggende lenge i en stiv og statisk stilling. Da han endelig får satt på litt musikk, oppdager han at steroanlegget er stilt inn på et veldig lavt volum. Det virker dessuten bare i én høyttaler. Motløs blir han liggende, men opplever etter hvert at den lave bakgrunnsmusikken skaper en ambience i rommet. Den blir en del av miljøet han befinner seg i. Albumet Discreet Music fra samme år, der Eno forsøker å gjenskape denne følelsen, blir ofte kalt den første i sjangeren ambient. Musikk som kulisse, som i lyden av regn eller støy i et travelt byrom. Spill lavt! Ikke bry deg!

Han hadde fusket i faget tidligere også, gjennom lydmanipulasjoner og strategier. Enos prosjekt har hele tiden vært å legge planene, sette rammene og definere systemene, fremfor å utføre dem selv. Etter å ha iscenesatt sine planer og programmer, blir Eno snarere en publikummer til resultatene av sitt glitrende intellekt, ikke en utøver av egen musikk. I en verden der form definerer alt.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.