00:01 - 13. januar 2017

Livets tråd

Sissel Blystads utsøkte tekstilarbeider gjør seg bedre i virkeligheten enn på fotografi.

Favorittgarnet: Gjennom hele karrieren har Sissel Blystad brukt et tykt, norsk ullgarn. Men med favorittgarnet ute av produksjon bruker hun i dag primært restegarn fra tidligere arbeider. Foto: Øystein Thorvaldsen

Det er noe ved tekstilkunsten som innbyr til metaforer om livet. Å trekke i trådene, få knute på tråden, finne den røde tråden, henge i en tynn tråd – kanskje handler gjenkjennelsen om noe lett og behendig, men også slitesterkt og arbeidskrevende, som utgjør en dobbelthet i de fleste liv. For kunstnere som jobber med tekstil, kan livsnærheten kjennes som en hemsko, i en tid hvor håndverk tillegges mindre status enn det abstrakte. Fortsatt har mange vansker med å se et teppe som et bilde, selv på veggen i et galleri.

Sissel Blystad (f. 1944) har i over femti år arbeidet med tekstil i ulike former, uten å la seg begrense av andres forventninger til mediet. På Soft galleri i Kvadraturen tar hun nå et skritt tilbake fra det fysiske materialet, og stiller ut fotografier av sine fargerike tekstiler. Separatutstillingen Glanset åpner førtiårsjubileet til Norske tekstilkunstnere (NTK), og senere i vår deltar Blystad på den store jubileumsutstillingen Ode til en vaskeklut, hymne til en tiger, som åpner 24. mars på galleriet Kunstnerforbundet.

 

Annonse