Annonse
00:00 - 20. januar 2017

Ett skritt frem, ett skritt tilbake

Unge lovende mister tråden i en flokete andresesong, men finner seg selv til slutt.

Vil ha mer: Serien etterlater sitt publikum med et ønske om å se mer. Fra venstre, Gine Cornelia Pedersen spiller Nenne, Alexandra Gjerpen er Alex og Siri Seljeseth spiller Elise. Foto: Monster
Annonse

Når man nærmer seg tv-dramatikken i kritikkens ærend– altså forsøker å si noe mer enn hva fortellingene handler om og om de er underholdende eller ikke – blir mangelen på allment anerkjente kvalitetskriterier raskt åpenbar.

Den største bristen er fraværet av tradisjoner for å diskutere estetikk på tv-dramatikkens premisser. Film og tv har åpenbart mange likheter, men i og med at filmen henvender seg til kinomørkets oppmerksomme publikum og tv-dramatikken presser seg inn i den private sfære hvor distraksjonene står i kø, er de også vesensforskjellige i måten de kommuniserer med publikum på. Derfor kan rolletolkninger og filmatiske grep som ville fortonet seg som klønete og overtydelige på kino, ofte fremstå som elegante på tv.

Likevel vil det være en grov forenkling å si at tv-dramatikk bare er film tilpasset en mindre billedflate i et mer støyete rom. En av tv-dramatikkens definerende egenskaper er nemlig det intime forholdet som oppstår mellom publikum og fortellingene de tar inn i hjemmene sine. Og nettopp dette ritualiserte forbrukermønsteret – mellom seere og føljetonger som strekker seg over uker, måneder og år – er nøkkelen til kvalitetene som gjør en serie som Unge lovende til noe det er verdt å bruke tid på.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse