Annonse
00:00 - 06. januar 2017

Din egen private apokalypse

Valkyriens største bragd er at den får sitt eget premiss til å fungere.

Vaktmester? Beredskapsfantasten Leif (Pål Sverre Hagen) minner Morgenbladets anmelder om Trond Viggo Torgersens karakter Vaktmester’n. Foto: Johan-Fredrik Bødtker / Tordenfilm
Annonse

Det finnes et knippe gode ideer i Valkyrien, men først og fremst er NRKs nye dramasatsning spekket med pålitelige standardgrep fra den kommersielle tv-underholdningens verden. De gode ideene er forankret i beredskapsfantasten Leif, som slites mellom idealet om å være selvforsynt og behovet for tilhørighet. I denne rollefiguren fletter skuespiller Pål Sverre Hagen og serieskaper Erik Richter Strand sammen rastløse apokalyptiske fornemmelser og en sår, maskulin utilstrekkelighet som er betegnende for tidsånden i et 2017, der Vesten preges av usikkerhet og indre motsetninger.

Klisjeene springer ut av Sven Nordins rollefigur, Ravn, som i et forsøk på å redde sin syke kone har fingert hennes død og opprettet et hemmelig, underjordisk laboratorium, hvor han desperat forsøker å vekke henne opp fra koma. Legen Ravn er en skikkelse som finnes i utallige versjoner i engelskspråklig film og tv: den arketypiske, besatte mannen, som vier all sin tid til å redde en idealisert kvinneskikkelse som befinner seg mellom liv og død.

Nordin er inne i en usedvanlig fruktbar periode av karrieren sin, og har de siste årene vært blant de største lyspunktene i produksjonene han opptrådt i, fra Call Girl til Børning og Kampen for tilværelsen. I Valkyrien makter dog selv ikke Nordins uanstrengte tilstedeværelse og naturlige autoritet å løfte legen ut av klisjeenes vold, og det hjelper ikke at Hagens rollefigur jevnlig vekker minner om Trond Viggo Torgersens Vaktmester’n.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse