Annonse
00:00 - 06. januar 2017

De usammenlignbare

Noen sammenligninger virker mot sin hensikt, dette er en av dem.

Treverk: Mattias Härenstams eikeskulptur Desire og Lars Hertervigs maleri Gamle furutrær. Foto: Dag Myrestrand/Vegard Kleven
Annonse

Han har godt ord på seg, den svensk-norske kunstneren Mattias Härenstam (født 1971). Han er en favoritt hos så vel kuratorer som kritikere, han har hatt separatutstillinger ved flere av landets viktigste museer og gallerier, og er i år også en av fire nominerte til Lorck Schives Kunstpris. Han er med andre ord i ferd med å posisjonere seg som en av landets mest populære samtidskunstnere.

Hensikten med utstillingen Forgreininger Lars Hertervig og Mattias Härenstam er, ifølge museet, å vise paralleller mellom Härenstam og maleren Lars Hertervig.

I motsetning til Härenstam oppnådde Hertervig (1830–1902) liten grad av suksess i levende live. Riktignok anså Hans Gude ham som en av sine mest begavede elever, men Hertervig klarte aldri, til tross for sitt åpenbare talent, å livnære seg som kunstner. Han levde størsteparten av tiden på almisser fra andre. I tillegg slet han hele sitt voksne liv med alvorlig psykisk sykdom. Først et tiår etter hans død ble hans talent anerkjent i den norske kunstoffentligheten.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.