00:01 - 13. januar 2017

Antiklimakterisk

Skjærgårdsdoktoren på Antiparos forsyner seg grådig av ferieøyas skyfrie fristelser i den bekmørke greske komedien Suntan.

Legen som ung valp: Legen Kostis får et flyktig opphold i en glamorøs vennegjeng, som en blanding av sugar daddy og komisk maskot. Foto: Cinemateket

Alene i et dunkelt belyst rom, mens januarregnet skyller ned i mørket utenfor, stirrer den nye distriktslegen Kostis i veggen. «Du kommer til å elske det», hadde ordføreren entusiastisk reklamert da han noen uker tidligere ankom den lille ferieøya Antiparos. «Her er alt i gangavstand og alle på fornavn. Det er veldig fredelig. Du kommer til å elske det», gjentok han – som om øyas makthavende ikke helt trodde på spådommen, eller i hvert fall ante at Kostis ikke kjøpte reklamen.

Uansett. Her sitter han. Alene, i stille forakt. På en øy befolket av eldre landsens menn og kvinner. Der underholdningstilbudet består av en sprakende tv og et zorbaorkester på den lokale restauranten. Kanskje han tenker på forsikringene til øyas selvutnevnte sjefsflørter: «Det blir sommer snart. Masse fitte. Jentene knuller som kaniner.» Men nå er det vinter. Og Kostis er uansett «for gammel til slikt». Kameraet trekker seg bakover, ut av vinduet og inn i mørket. Så går bildet i svart. Det som følger er et tidsklipp så radikalt at vi skvetter. Med ett er lerretet fylt av blendende sollys og feriebrune sommerkropper. Det er august og legekontoret til Kostis svømmer over av skadde og berusede turister.

 

Annonse