Annonse
00:01 - 02. desember 2016

Slutten på ­sivilisasjonen slik vi kjenner den

Klassekonflikt og det ubevisste sjeleliv møtes i høyblokken.

Før solen går ned: Tom Hiddleston nyter sin nye balkong, så lenge det varer. Foto: Magnolia Pictures.
Annonse

I en scene omtrent midt i Ben Wheatleys Sightseers (2012) blir filmens mannlige hovedperson Chris (Steve Oram) provosert av det lett overbærende kravet fra en forbipasserende om å plukke opp en hundebæsj.

«Du har vel gått på privatskole, du?» spør Chris, hvorpå turgåeren i oilskin svarer: «Det er helt irrelevant, men ja». «Tenkte meg det,» fortsetter Chris. «Det er noe med tonen din. Følelsen av berettigelse.»

Han følger etter ekskrementpolitiet med en tykk gren i hånden. «Fremdeles føler disse menneskene at dette er deres land, ikke sant,» spør han, henvendt delvis til kjæresten, og delvis til oss i kinosalen, før han løfter stokken og svinger den mot hodet til den forbipasserende overklasseturisten med voldsom kraft: «Når Kina styrer Storbritannia, vil mennesker som deg …»

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur

Disse intellektuelle tradisjonene er fullstendig ignorert innenfor akademia