Annonse
00:01 - 02. desember 2016

Slutten på ­sivilisasjonen slik vi kjenner den

Klassekonflikt og det ubevisste sjeleliv møtes i høyblokken.

Før solen går ned: Tom Hiddleston nyter sin nye balkong, så lenge det varer. Foto: Magnolia Pictures.
Annonse

I en scene omtrent midt i Ben Wheatleys Sightseers (2012) blir filmens mannlige hovedperson Chris (Steve Oram) provosert av det lett overbærende kravet fra en forbipasserende om å plukke opp en hundebæsj.

«Du har vel gått på privatskole, du?» spør Chris, hvorpå turgåeren i oilskin svarer: «Det er helt irrelevant, men ja». «Tenkte meg det,» fortsetter Chris. «Det er noe med tonen din. Følelsen av berettigelse.»

Han følger etter ekskrementpolitiet med en tykk gren i hånden. «Fremdeles føler disse menneskene at dette er deres land, ikke sant,» spør han, henvendt delvis til kjæresten, og delvis til oss i kinosalen, før han løfter stokken og svinger den mot hodet til den forbipasserende overklasseturisten med voldsom kraft: «Når Kina styrer Storbritannia, vil mennesker som deg …»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«Hun setter seg på beaten, og eier den.»