00:00 - 23. desember 2016

Rom for to

Morten Tyldum drar til yttergrensene av Melkeveien, men skvetter unna når han nærmer seg alvoret.

For glatt: Alt ligger til rette for et smart og oppriktig grensesprengende kjærlighetsdrama mellom Chris Pratt og Jennifer Lawrence. Det får vi ikke. Foto: United International Pictures

«Jordkloden er overpriset og overvurdert», sier en reklamestemme i begynnelsen av sci-fi-filmen Passengers. Planeten Homestead II er derimot «selve juvelen i den bebodde verden». Det er med andre ord neppe tvingende fornødenhet eller desperasjon som har fått 5000 passasjerer og et mannskap på 258 til å lulle seg ned i dvalesøvn om bord i stjerneskipet Avalon.

Reisen tar 120 år, går til en ukjent tilværelse på en fremmed og usivilisert planet. De har sagt farvel til sine etablerte liv, til familier og venner, for aldri å se eller snakke med dem igjen. Selvsagt er det krevende å forskuttere hvordan risikovilje, samt familie- og vennskapsrelasjoner, blir i fremtiden. Men at å løse billett til Avalon er en handling av det dristige og livsavgjørende slaget, kvalifiserer neppe som en overdrivelse.

Med et slikt svimlende bakteppe er det ikke helt enkelt for regissør Morten Tyldum og manusforfatter Jon Spaihts å introdusere matchende dilemmaer for rollefigurene sine. Hva har man egentlig å tape når man frivillig har gitt opp absolutt alt til fordel for en mildt sagt usikker fremtid?

Annonse