00:00 - 09. desember 2016

Norsk kultur, qatarsk næring

Det gjør ikke noe om Qatar har blod på hendene. Pia Myrvold håper det arabiske emiratet kan realisere et kunstprosjekt hun mener er perfekt for regjeringens nye kulturpolitikk.

Fremtiden? Pia Myrvold i studioet med en av «Sun Trumpets»-modellene. – Jeg var på en åpning ved SFMOMA, jeg hørte at de har en avdeling for nye-medier-kunst. Da viste de meg en 30 år gammel Jeff Koons-skulptur. Jeg måtte le. Det er forbi. Han tilhører en annen periode enn meg.

I november inviterte Pia Myrvold seg selv til en paneldebatt i Oslo. Arrangør var Kulturdepartementet, temaet var regjeringens nye kulturpolitikk. Stikkord: et tettere samarbeid mellom kunstnere og næringslivet.

I brevet til departementet, skrev Myrvold om sin kontakt med en av verdens mektigste kulturpersonligheter, Sheikha al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al-Thani fra Qatar. Hun er søsteren til Qatars øverste leder, emiren, og ansvarlig for Qatars ambisiøse arbeid med å bli et kulturelt maktsentrum. Stikkord: betale astronomiske summer for kjente kunstverk og reise signalbygg til nyetablerte kunstmuseer.

Myrvold skrev at hun hadde fått i oppdrag av Sheikha al-Mayassa å utvikle prosjektet Sun Trumpets, en serie skulpturer som høster energi via solcellepaneler. «Dette nye initiativet fra Kulturministeren er som skreddersydd for mine prosjekt, da den eksisterende kunst verdenen ikke greier å fange opp disse ideene i sine stipend ordninger», skrev Myrvold.

Annonse