00:00 - 23. desember 2016

Marius Emanuelsen om albumets og alvorets år

Årets beste album var tilsynelatende de albumene som «satte i gang en samtale», skriver Marius Emanuelsen.

En plass ved bordet: Solanges album var et sted en kunne tenke og bygge videre fra. Foto: Carlota Guerrero / Columbia Records

Musikkåret er lysest i januar, for da kan alt skje. Mørkest er det i desember, da alle de konsensuspregede årsoppsummeringene strømmer på, så en knapt kan puste. «The album has never seemed stronger», applauderer toneangivende Pitchfork, og kårer Solange Knowles, søsteren Beyoncé, Frank Ocean, David Bowie, Kanye West, Chance the Rapper, A Tribe Called Quest (ATCQ), Anohni, Angel Olsen og Radiohead til årets ti beste album.

Superalbumene har imidlertid til felles at de nærmest ble levert på døren med instruks om innsalget. Kunsten som overvinner døden? Bowie, Cohen, Cave og ATCQ. Kunstnerens samlivsbrudd? Beyoncé og Radiohead. Kunstneren som politisk aktivist? Søstrene Knowles, ATCQ. Kunstneren som overskridende skikkelse, seksuelt, bransjepolitisk og storpolitisk? Frank Ocean, Kanye West, Anohni, Chance – og Beyoncé. Hvis albumet syntes sterkere i 2016 enn på lenge, er det kanskje fordi albumene det var enklest å smi Den Store Samtalen rundt, også fikk stå igjen som årets beste.

Annonse