00:00 - 23. desember 2016

God jul, Charlie Brown!

Allsang med knøttene har aldri passet bedre enn denne julen.

Det sies at det var tyskerne som tok initiativet til den berømte julevåpenhvilen i 1914. Langs frontlinjen gjennom Flandern og Frankrike kunne man på julaften høre de utmattede soldatene synge felles julesanger på ulike språk. Dagen etter plukket de ned sine døde kamerater fra piggtrådrullene. Slepte dem gjennom det gjørmete ingenmannslandet. Enkelte steder ble det byttet sigaretter, snaps og suvenirer eller slått noen fotballpasninger. Høyst ulovlige og uorganiserte hendelser, som gjennom historiens diffuse lys har lagt kraftig på seg, men som samtidig viser vårt behov for et snev av menneskelighet og håp i våre mørkeste øyeblikk. Et stykke Charles Dickens fra virkeligheten.

Selvsagt har våpenhvilen sevet inn i populærkulturen. I filmer, bøker, reklame og musikkvideoer (se: Paul McCartneys julehit «Pipes of Peace»). En merkelig avart kom med den amerikanske gruppen The Guardsmen, som i 1967 gjendiktet historien om tegneserie-hunden Snoopys egen våpenhvile med den berømte tyske piloten, Den Røde Baron.

Med britifisert aksent, tyske b-film-fraser og passende lydeffekter var «Snoopy’s Christmas» en nær-perfekt novelty-låt, som burde ha sunket som en stein, men som ble en kjempehit på den andre siden av jordkloden. Sangen toppet listene i både Australia og New Zealand – i sistnevnte land ble den så populær at den i 2007 ble kåret til tidenes verste julelåt. For de fleste kiwier blir det ikke jul uten.

Annonse