Annonse
00:01 - 02. desember 2016

Gaute Brochmann om boligmangelen

Færre p-plasser løser ikke boligmangelen, ­skriver Gaute Brochmann.

Det gjøres nye forsøk på å stagge en boligprisvekst som bare i 2016 har vært på over 20 prosent. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Tirsdag denne uken kom sluttrapporten fra det «uavhengige og hurtigarbeidende boligvekstutvalget» som i mai ble oppnevnt av det rødgrønne byrådet i Oslo. Den fikk ikke akkurat Johaugs dopingdom eller regjeringens budsjettkrise til å havne i skyggen, for å si det slik. Reduserte krav til parkeringsplasser, effektivisering av byggesaksbehandling og tillatelse til at det bygges flere små leiligheter er ikke dårlige forslag. Men for å stagge en prisvekst som bare i 2016 har vært på over 20 prosent, virker dette unektelig litt knuslete.

Ikke minst sett i lys av at The Guardian samme dag skrev om relativt nyvalgte London-ordfører Sadiq Khans planer for «genuint rimelige» boliger.

Det å forklare forskjellene på det norske og det engelske boligmarkedet er så komplisert at jeg ikke engang skal forsøke. Men la oss se på noe som er likt: Både London og Oslo har boligmangel. Begge byer har opplevd en mangeårig og eskalerende prisvekst, slik at en vanlig inntekt ikke lenger er nok til å kjøpe seg sin egen bolig. Og i London som i Oslo er det store målet for de aller fleste å eie sin egen bopel.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.