Annonse
00:01 - 02. desember 2016

Gaute Brochmann om boligmangelen

Færre p-plasser løser ikke boligmangelen, ­skriver Gaute Brochmann.

Det gjøres nye forsøk på å stagge en boligprisvekst som bare i 2016 har vært på over 20 prosent. Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Tirsdag denne uken kom sluttrapporten fra det «uavhengige og hurtigarbeidende boligvekstutvalget» som i mai ble oppnevnt av det rødgrønne byrådet i Oslo. Den fikk ikke akkurat Johaugs dopingdom eller regjeringens budsjettkrise til å havne i skyggen, for å si det slik. Reduserte krav til parkeringsplasser, effektivisering av byggesaksbehandling og tillatelse til at det bygges flere små leiligheter er ikke dårlige forslag. Men for å stagge en prisvekst som bare i 2016 har vært på over 20 prosent, virker dette unektelig litt knuslete.

Ikke minst sett i lys av at The Guardian samme dag skrev om relativt nyvalgte London-ordfører Sadiq Khans planer for «genuint rimelige» boliger.

Det å forklare forskjellene på det norske og det engelske boligmarkedet er så komplisert at jeg ikke engang skal forsøke. Men la oss se på noe som er likt: Både London og Oslo har boligmangel. Begge byer har opplevd en mangeårig og eskalerende prisvekst, slik at en vanlig inntekt ikke lenger er nok til å kjøpe seg sin egen bolig. Og i London som i Oslo er det store målet for de aller fleste å eie sin egen bopel.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Man fryser på ryggen av Ratkjes metalliske lydeffekter.
For noen år siden kjøpte Kagge en panser-pynt West hadde laget, formet som en lang og snodd bæsj.