Annonse
00:00 - 23. desember 2016

For fast en borg

Trondheims nye katolske domkirke er en solid gjennomføring av en svak idé.

Glir inn: Det er ikke noe galt med den nye katolske domkirken i Trondheim. Men det betyr ikke at alt er riktig, særlig ikke for et hus med en slik prominens. Og det er vanskelig å si at husets ytre gjør direkte skam på den vakre tomten langs Nidelvens bredd. Foto: Eggen Arkitekter
Annonse

Et kjernepunkt i all kritikk, være seg av hus eller andre ting, handler om å forstå hva folk vil her i verden. Om å skjønne hva som var målet til arkitekten, og så vurdere om vedkommende lyktes i å nå dette. For hvis man får til det man prøver på, blir det som regel ikke helt galt.

Ut fra denne logikken burde jeg skrive at den nye katolske domkirken i Trondheim er vellykket. Men det skal jeg ikke. Kirken er blitt et anstendig byggverk i tråd med arkitektens ambisjoner. Men god arkitektur er det ikke, ganske enkelt fordi jeg mener at Eggen arkitekter valgte feil tilnærming og tar for få sjanser.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse