Annonse
00:00 - 09. desember 2016

Dronningen av gqom

Møt Sør-Afrikas heiteste stjerneskudd, «den berømte Babes».

Du vet du kan: Babes Wodumo synger som hun danser. Foto: Khaya Ngwenya/Gallo Images/Getty Images
Annonse

Kwaito, sørafrikanernes egenartede hybrid av house og hiphop, er kjent som en vennlig og sosial musikksjanger. Skapt for balkong- eller bakgårdsfester med rikelige mengder sol, øl og billig vin, snarere enn mørke, klaustrofobiske og dopbefengte klubber. Med et ukuelig optimistisk-utopisk preg en Mandela verdig, strømmer house-musikken ut i bybildet fra drosjer, kafeer og supermarkeder.

Lytter du til ferske 1950, det lekre og maksimalistiske tredjealbumet til den unge nasjonalskatten Heavy-K, alias Drumboss, renner afrikanske jazzgitarer som sildrende bekker over intrikate trommer, glad-melankolske pianoriff og oppløftende refrenger som lener seg like tungt mot gospel som mot disco. Det er en type musikk en får lyst til å tonesette attenboroughske dokumentarer om klodens overveldende frodighet med, eller bare spille veldig høyt i en bil på full fart gjennom et solforgylt landskap.

 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse