Annonse
00:01 - 02. desember 2016

Det onde kameraøyet

Fotograf Sturla Brandth Grøvlen har bare sett én grøsser uten å bli skremt. Den heter Shelley, og han har filmet den selv.

Gjennom natten: Elena (Cosmina Stratan) stirrer inn i mørket som er den skandinaviske middelklassen. Foto: Sturla Branth Grøvlen/Norsk Filmdistribusjon
Annonse

– Jeg hopper i stolen og må se vekk. Selv om jeg kjenner alle filmtriksene, er skrekkfilm en sjanger jeg har vanskelig for å distansere meg fra. Jeg klarer ikke å ta på meg filmarbeiderbrillene og forholde meg til det på et rent teknisk nivå.

Vi har fått filmfotograf Sturla Brandth Grøvlen på en nesten pålitelig Skype-linje fra den karibiske øya Montserrat (mer om akkurat det senere) for å snakke om Shelley, som har premiere på norske kinoer i dag.

Grøvlen har ikke mer enn en håndfull spillefilmer på cv-en, men er allerede et internasjonalt anerkjent navn blant cineaster, ikke minst takket være kamera-arbeidet på den tyske regissøren Sebastian Schippers Victoria/En natt i Berlin (2015). Filmen er 2 timer og 18 minutter lang, og skutt i én eneste tagning. Prestasjonen ga Grøvlen Sølvbjørnen for beste foto under filmfestivalen i Berlin. Og den for filmfotografer ytterst sjeldne æren av å stå som navn nummer én i rulleteksten, før regissøren.

Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Kultur