00:00 - 09. desember 2016

Blod og ære

Bleed for This er et uvanlig boksedrama om et comeback helt utenom det vanlige.

Juling: Mike Teller spiller den ambisiøse lettvekteren Vinny Pazienza. Foto: Selmer Media

Boksefilmer er gjerne det nærmeste Hollywood kommer sosialrealistiske dramaer om den amerikanske arbeiderklassen. For filmskapere med ambisjoner om å si noe sant om vanlige menneskers erfaringer, er nettopp denne sjangeren derfor et egnet utgangspunkt. Så lenge produksjonen har en usubtil tittel, forteller om strevet for å komme tilbake og seire mot alle odds, er ispedd montasjer av smertefull hoppetautrening samt en avgjørende boksekamp mot slutten, kan du komme unna med mye.

I Bleed for This utnytter regissør og manusforfatter Ben Younger (Boiler Room) disse hullene i systemet til fulle. Resultatet er en utmerket og engasjerende boksefilm som fungerer nettopp fordi den er en sprell levende og fornøyelig presis, om enn litt overfladisk, skildring av en sammenknyttet boksefamilie i bunnsjiktet av det amerikanske samfunnet.

Du merker det fra første scene. Den starter i svart, med lavmælt mumling på lydsporet. Nærbilder av mikrofoner, et tittelbelte på et bord, rastløs tripping av elegante italienske mokasiner. På effektivt vis etablerer Younger både sted, anledning, sosialt nivå og den pinlige stemningen som brer seg på innveiinger før en tittelkamp når en av hovedpersonene ikke dukker opp i tide.

Annonse