00:00 - 04. november 2016

Youtube punger ut

I Tyskland har musikernes organisasjon vunnet mot Youtube, som endelig åpnes for tyske brukere.

Siden 2009 har Youtube i Tyskland vært stengt for tysk musikk. Har fansen søkt opp lokale og nasjonale idoler, har resultatet vært tomhet – hverken videoer eller musikk var tilgjengelig. Årsaken var at Gema, Tysklands fagforening for musikere, har nektet å gå med på Youtubes svært dårlige betalingsvilkår. 1. november kom Gema og Youtube til enighet. Fra nå av kan tyske fans nyte tysk musikk foran skjermen, og musikerne vil motta rettferdige utbetalinger.

Dermed har Gema klart å stagge en digital gigant, noe utallige aktører i den globale musikkbransjen har forsøkt på. Gemas direktør Harald Heker uttalte som følger, via en pressemelding på organisasjonens nettside: «Etter syv år med tøffe forhandlinger, har vi landet på en kontrakt som er en milepæl for Gema og dets medlemmer. Til tross for motstanden vi møtte, holdt vi fast ved vårt standpunkt, som er at opphavsfolk skal få en rettferdig godtgjørelse også i den digitale tidsalderen.» En annen Gema-representant uttalte at dette var et klart signal til andre onlineplattformer, som har bygd sine formuer og bedrifter på andres kreative arbeid: «Opphavsfolk må bli rettferdig betalt for sitt arbeid.»

Youtube fremstilte også avtalen som en seier, i sin offisielle uttalelse: «Avtalen reflekterer en forpliktelse vi har hatt lenge, som sikrer at komponister, låtskrivere og utgivere skal bli betalt rettferdig, samtidig som fans kan nyte sine favorittsanger og oppdage ny musikk på Youtube.»

Avtalen inkluderer både den tradisjonelle versjonen av Youtube, som inneholder reklame, og den kommende abonnementsversjonen av nettstedet. Men Youtube og Gema ble ikke enige om hvem som har ansvaret for lisensiering av musikken på nettstedet – er det den som laster opp, eller YouTube selv? Likevel klarte altså partene å bli enige om selve honoraravtalen.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse