Annonse
00:00 - 04. november 2016

Tre­toppen

Ukuelig pionerånd, steinharde prioriteringer og riktig blanding av presisjon og pragmatikk har gjort verdens høyeste trehus til en arkitektonisk triumf.

Verdens høyeste: Heltre og limtre er ventet å skape et materialteknisk jordskjelv som vil ryste byggebransjen til grunnvollene. I så fall ligger episenteret ved siden av Puddefjordsbroen i Damsgårdssundet, Bergen. Foto: David Valldeby
Annonse

La det være sagt med én gang: «Treet» i Bergen er et av de aller kuleste husene jeg har vært borti. Ikke fordi det er et fullendt og perfeksjonert arkitektonisk uttrykk, for det er det så langt ifra. Men i dagens virkelighet, fullstendig dominert av fastlåste ideer om hva som er lønnsom, rasjonell boligbygging, er det utrolig befriende å oppleve en bygning som er et så tydelig resultat av et knallhardt basketak for å få til noe ekstraordinært. Og ja, tilblivelsesprosessen gjør at huset ser litt ut som en slagmark. Men når kampen ender med seier, er noen skrammer og skavanker bare forskjønnende.

Seieren kan åpenbart innkasseres ved at Treet nådde målet med å bli verdens høyeste trehus. Men like viktig er det at dette prosjektet til tross for pionerarbeidet, er et hus utvikleren BOB (Bergen og Omegn Boligbyggelag) anser som kommersielt konkurransedyktig, samtidig som arkitektene i Artec har skapt veldig anstendig arkitektur. En triumf som viser at det finnes et betydelig større handlingsrom i utviklingen av vanlig, kommersiell boligarkitektur enn man lett kan få inntrykk av.

 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse